Veelgestelde vragen over websites

en onze antwoorden daarop

De wereld van webdesign en webdevelopment staat bol van het vakjargon. En elk internetbureau gaat daar dan ook nog eens ietsje anders mee om. Bij internetbureau Day Two houden we van duidelijkheid en transparantie. We doen niet moeilijk als het makkelijk kan maar we spiegelen zaken ook niet simpeler af dan ze zijn. Daarom deze informatierubriek 'veelgestelde vragen' (ofwel 'FAQ', Frequently Asked Questions). Klik op een vraag om het antwoord open te klappen. Staat je vraag er niet bij, neem dan rustig contact met ons op!

Webdesign
Wat wordt bedoeld met 'mobielvriendelijk'?

De term 'mobielvriendelijk' heeft betrekking op het op een prettige en leesbare manier kunnen bekijken van een website op een mobiele telefoon (smartphone). Smartphones zoals een iPhone of Android-toestellen proberen de volledige breedte van een website te tonen op het scherm. Als een website geen presentatie-instructies heeft voor het gebruik op een smartphone, dan zal zo'n smartphone de content dus heel klein weergeven, zodanig dat die complete website-breedte getoond kan worden. Het gevolg is dat vooral teksten vaak onleesbaar klein worden getoond; dat is dus niet-mobielvriendelijk.

Door extra instructies mee te geven aan een website voor de weergave op smalle beeldschermen, bij een smartphone dus, kan de presentatie van de website worden aangepast zodat de content zich herschikt en tekst wél leesbaar blijft op een mobiele telefoon.

Wat betekent 'responsive design'?

'Responsive design' is de beste manier om een website mobielvriendelijk te maken. Het betekent dat de verschillende 'blokken' op een webpagina zich qua vorm en positie aanpassen aan het beeldschermformaat. Wordt het browserscherm geleidelijk smaller gemaakt door de gebruiker dan zorgt 'responsive design' ervoor dat de 'blokken' zich geleidelijk en zo vloeiend mogelijk herschikken.

Bij smalle beeldschermen (bijvoorbeeld een smartphone) is er geen ruimte voor veel content in de breedte, dus worden verschillende contentblokken boven elkaar gepositioneerd in plaats van naast elkaar.

Dat gaat niet vanzelf maar moet voor elke website worden geprogrammeerd door zogeheten @media queries toe te voegen aan de opmaakinstructies van een webpagina. Dat zijn computerinstructies die zoveel zeggen als "is het scherm smaller dan 600 pixels? Zet dan de nieuwsberichten onder elkaar in plaats van naast elkaar".

Wordpress
Heb ik een cursus in Wordpress nodig?

Of je een cursus nodig hebt om prettig met Wordpress te kunnen omgaan hangt een beetje af van hoe handig je zelf bent met computers. Over het algemeen is een Wordpress-cursus helemaal niet nodig omdat Wordpress een heel gebruiksvriendelijk systeem is.

Bij de oplevering van je nieuwe website leggen we je kort en bondig uit hoe Wordpress werkt en natuurlijk besteden we tijdens die uitleg ook aandacht aan de aanpassingen / uitbreidingen die we hebben gebouwd speciaal voor jouw geval. Vaak is die bondige uitleg ruim voldoende om prettig met Wordpress te kunnen werken, maar heb je op enig moment toch nog vragen, dan kun je altijd contact met ons opnemen.

Wat zijn Custom Post Types in Wordpress?

Wordpress kent standaard de Default Post Types "Pages", "Posts" en "Media". In "Media" sla je je afbeeldingen en dergelijke op, "Pages" zijn bedoeld voor de "platte pagina's", en met "Posts" kun je content opslaan die op verschillende Pages worden getoond (bijvoorbeeld de koptekst van een nieuwsbericht).

Met Custom Post Types kun je bovendien je eigen soorten Post Types toevoegen aan het systeem! Bijvoorbeeld een Post Types 'vacatures', 'nieuwsberichten' of 'medewerkers': wat je maar wilt.

Aan elk van de Post Types kun je bovendien velden koppelen. In het geval van een vacature kan dat bijvoorbeeld zijn 'vacature-titel', 'vacature-omschrijving', 'vacature-standplaats', 'vacature-recruiter' en 'vacature-salaris'. Zo bouwen we Wordpress om tot een uitgebreide applicatie waarmee je heel gemakkelijk en specifiek gegevens kunt beheren. Wil je bijvoorbeeld een rubriek 'Nieuws' op je website tonen, dan kunnen we daar een Custom Post Type 'Nieuws' voor creëren. We voegen daar dan gegevensvelden aan toe, zoals 'Nieuws Koptekst', 'Nieuws Introtekst', 'Nieuws Vervolgtekst', 'Nieuws Bron', etc. Heb je veel vacatures? Dan maken we gewoon een Custom Post Type 'Vacatures' aan met velden zoals 'Vacature Naam', 'Vacature Referentie', 'Vacature Profieltekst', 'Vacature Recruiter', etc. Elke gegevenssoort kunnen we beheren in een eigen Custom Post Type. Wordpress wordt zo een heel overzichtelijk systeem met krachtige mogelijkheden voor uitgebreide websites en apps.

Werkwijze
Wat heeft Day Two van ons nodig om aan de slag te kunnen?

We beginnen een project, nadat we opdracht van je hebben gekregen om een nieuwe website te maken, met het verzamelen van informatie en materialen die je al beschikbaar hebt. Je logo ontvangen we het liefst in een zogenaamd 'vector-formaat', bijvoorbeeld een .eps of .svg of .ai of .pdf-bestand (dit in tegenstelling tot een pixel-bestand zoals een foto).

Fotomaterialen ontvangen we graag in hoogresolutie om de beeldkwaliteit op de website optimaal te houden. Wat er verder nodig is stemmen we helder met je af.

Hoe lang duurt het voordat mijn nieuwe website klaar is?

Wanneer je nieuwe website klaar is varieert van project tot project. De ene keer is een eenvoudige website met een paar dagen al online, en de andere keer vergt een complexe webapplicatie maanden werk.

We streven er altijd naar om de doorlooptijd van een project compact te houden; projectfocus heeft vaak een positief effect op creativiteit. Dat betekent echter nooit dat we er een 'haastklus' van maken: je krijgt steeds de tijd om rustig de verschillende ontwikkelstadia van jouw nieuwe website te volgen.

Hoog in Google
Garanderen jullie mij een #1 positie in Google?

Nee, wij garanderen niemand een #1 positie in Google. Dat zou ook bijzonder vreemd zijn, omdat Google een commercieel bedrijf is dat zelf bepaalt welke websites op welke zoekresultatenposities worden getoond. Er bestaan internetbureaus die wel een #1 positie garanderen op lastige trefwoorden. Wij geloven daar niet in, om bovengenoemde reden.

Wat betekent 'SEO'?

SEO is een afkorting en staat voor Search Engine Optimization, of in het Nederlands Zoekmachine Optimalisatie. SEO is een manier om je website zó te optimaliseren dat zoekmachines - in Nederland met name Google - tot de conclusie te laten komen dat jouw website het beste zoekresultaat is per zoekterm.